Cursus:

MEDITEREN MET EEN BOEDDHISTISCHE MONNIK

Mediteren is een methode om innerlijke rust, harmonie en stabiliteit te ontwikkelen. Daarmee is men in spanningsvolle of emotioneel beladen momenten in staat tot gelijkmoediger reageren op die situaties. De kwaliteit van het denken, spreken en handelen wordt evenwichtiger. Mediteren bevordert de openheid naar de achtergrond van anderen. Respect en empathie winnen aan kracht.
In de cursus wordt meditatie geoefend met een ervaren Boeddhistisch geschoolde monnik op grond van filosofie, instructie en gesprek. Na de cursus kunnen de deelnemers zelfstandig verschillende en eenvoudige meditatietechnieken toepassen. Zij hebben een idee over hun persoonlijke motivatie en hun voorkeur voor bepaalde meditatiemethodes.

Cursus: Mediteren met een Boeddhistische monnik
Docent: Leen  van der Meij

Cursuscode
MM18006)

Dag/tijd/frequentie: donderdagavond, 18:30-20:00.

Aantal lessen: 6 lessen van 1,5 uur

Startdatum:  donderdag 7 februari 2019 Locatie School 7, Weststraat 110
En vervolgens op: 7 en 14 en 28 februari. 7 en 21 maart.  11 april.

Lesgeld HVU:  Prijs € 75,00
Aanschaf Boeken: nvt

Voor inschrijven: zie website van de Helderse Volksuniversiteit:

 

—————–

Meditatie weekend:

De kracht van onbegrensde vriendelijkheid. (Metta)

Door Sungrab Woeser. Boeddhistisch Monnik

Metta betekent letterlijk: vriendelijkheid. Dit wordt door Boeddha uitgelegd als ‘vriendelijkheid voor alle levende wezens’. Het is de wens, dat ieder wezen vrij is van lijden (grenzeloos mededogen), gelukkig is (grenzeloze liefde) en in vrijheid van willekeur mag leven (gelijkmoedigheid). Het is vriendelijkheid, die vrij is van gehechtheid en afkeer. Zij komt voort uit de zuivere staat van de geest, de boeddhanatuur. Metta is de diepe meditatie van de bodhisattva. Daarentegen zijn onze contacten met anderen gebaseerd op gehechtheid aan hen die ons lief zijn, op weerstand tegen hen die ons tegenstaan en op neutrale gevoelens voor onbekenden. Deze gevoelens wisselen zich ook voortdurend af, afhankelijk van oordelen, gebeurtenissen en omstandigheden. Onzekerheid en angst drijven ons tot afweer en vermijden. Geluk drijft ons tot gehechtheid of verlangen naar meer geluk. Uit deze wisselvalligheid kan Metta niet ontstaan. Metta Meditatie helpt om innerlijke stabiliteit te ontwikkelen in vriendelijkheid voor jezelf. Zij helpt tevens om moed en vertrouwen te scheppen om barrières met anderen te kunnen slechten. Zodat vriendelijkheid en respect prevaleren. Voor Metta Beoefening hoef je geen boeddhist te zijn of boeddhist te worden. De motivatie voor grenzeloze vriendelijkheid komt tot leven in de wens dat iedereen gelukkig is en vrij is van lijden. In het alledaagse contact met anderen, dichtbij en veraf, bekend en onbekend, geliefd en gehaat. In het weekend verdiepen we ons in deze filosofie. En we beoefenen intensieve Metta Meditatie.

Datum: Weekend van 8 en 9 december 2018.   Zaterdagochtend tm zondagmiddag 10 -12.30 uur en 14 -16.30 uur.

Plaats: Vajravidya Boeddhistisch centrum voor studie en meditatie Birkstraat 95-20. 3768 HD Soest.

Prijs: € 100. Voor niet -leden. € 80 voor leden.

Incl. koffie, thee, fruit, lunch. En tekst.

Aanmelden: Antoon en Pety. E-mailadres: info@vajravidya.nl. Telefoon: 035 6026262. www.vajravidya.nl

Of: Sungrab Woeser (Leen). E-Mailadres: windhorse37@gmail.com. Telefoon: 0648676183. Klankvanboeddhisme.nl

——————-

 

LEZING

De kracht van vriendelijkheid

Door Leen van der Meij. Boeddhistisch Monnik

Met Vriendelijkheid drukken we aandacht en welwillendheid uit voor iemand. Het betekent zachtmoedigheid, behulpzaam, aardig. Echter: we zijn meestal vriendelijk zolang de ander aan onze verwachtingen voldoet, niet teveel van ons verlangt of ons niet tegen de borst stuit. Onze contacten kenmerken zich door gehechtheid aan hen die ons lief zijn, door afkeur voor hen die ons tegenstaan en op neutrale gevoelens voor onbekenden. Deze gevoelens wisselen zich voortdurend af, zijn afhankelijk van (voor-) oordelen, gebeurtenissen en omstandigheden. Gekwetstheid, onzekerheid en angst drijven ons tot ergernis, agressie en vermijden. Uit deze wisselvalligheid kan vriendelijkheid niet ontstaan. Onpartijdige vriendelijkheid daarentegen heeft niets te maken met veroordelen van iemand. Maar de ander zien zoals die is. De boeddhistische naam voor vriendelijkheid is: ‘Metta’. Het is de wens, dat iedereen gelukkig is en vrij is van lijden. Metta is vriendelijkheid, die vrij is van gehechtheid en afkeer. Zij komt voort uit mentale stabiliteit, mededogen, geluk en innerlijke rust. Metta is de beoefening van vriendelijkheid. Zij helpt om moed en vertrouwen te scheppen om barriè res in contact te kunnen slechten. In het alledaagse contact met anderen, dichtbij en veraf, bekend en onbekend, vriend en vijand. Metta maakt de wereld vriendelijker. Meditatie Boeddhistische Meditaties op Metta helpen om de kracht van vriendelijkheid te versterken. Omdat in mediteren grenzen worden opgeheven. In de lezing worden korte Metta meditaties gedaan.

Datum: vrijdag 23 november 2018

Tijd: 19 – 20.30 uur.

Plaats: Centrum Woord van Wijsheid. Loet 19, 1741BN Schagen. Toegang: 10 €

Informatie: 0648676183

 

———————

Lezing

De kracht van mediteren

Op Vrijdag 5 oktober 2018, verzorgt Leen van der Meij een lezing.
Leen is boeddhistisch monnik in de Tibetaanse Traditie.

Het woord Mediteren betekent letterlijk: veranderen, omvormen.
Het is dus een methode, waarmee we kunnen veranderen wat innerlijk onbevredigend, pijnlijk of moeizaam is. Mediteren lost onze problemen niet (altijd) op, maar helpt om in moeilijke tijden de innerlijke harmonie, rust en evenwicht te bewaren. Voordeel daarvan is, dat zich positievere houdingen en perspectieven aandienen. Er zijn vele vormen en technieken van mediteren. Daardoor kan ieder kiezen wat het beste past in de situatie en welke meditatie aangenaam is om te doen.
In zijn lezing, gaat Leen van der Meij in op waarom, wanneer en hoe mediteren helpend is. Ook legt hij uit welke meditaties en methoden er zijn, en hoe je mediteren kan leren. Er is tijd voor vraag en antwoord, en voor enkele meditatie oefeningen. Voor mediteren hoeft men geen boeddhist te zijn of te worden. De lezing is wel gebaseerd op de eeuwenlange meditatie ervaring van het Tibetaans boeddhisme.

Datum: Vrijdag 5 oktober 2018

Bijdrage: 10 €
Van: 19.30 – 21 uur
Locatie: Yoga Puur Sang

Dorpsstraat 27

1731 RA Winkel (NH)
Schagen

 

 

 

HELDERSE VOLKSUNIVERSITEIT

MENS, SAMENLEVING EN NATUUR

CURSUS BOEDDHISME ONTDEKKEN (MM18004)

We ontdekken het Boeddhisme door o.a. de volgende onderwerpen te behandelen: Het ontstaan van het boeddhisme. Wat is een boeddha? De grondslagen van het Boeddhisme.
Ook de volgende onderwerpen komen aan bod: De oorsprong van lijden en de bevrijding van lijden. De vier edele waarheden. Ontwikkel het goede, laat het negatieve na en ontwikkel je geest. Sterven, Reïncarnatie en Karma.
Natuurlijk behandelen we ook de Meditatie.
Voor inschrijven: via de website van de hvu.nl.

 

OVERZICHT CURSUS

Cursus Mediteren met een Boeddhistische monnik
Docent Leendert van der Meij Cursuscode
MM18004
Dag/tijd/frequentie donderdagavond, 18:30-20:00 uur Aantal lessen 5 lessen van circa 1,5 uur
Startdatum donderdag 27 september 2018 . Locatie School 7, Weststraat 110. Den Helder.
Data 27 sept, 11 okt, 1 nov, 8 nov, 22 nov.
Lesgeld HVU Prijs € 70,00
Boeken Prijs n.v.t.- Eventuele wijzigingen voorbehouden.

 

 

 

Meditatie weekend over

Onbegrensde Vriendschap (metta)

1, 2 en 3 juni 2018

Metta betekent letterlijk: vriendschap. Onder vrienden verstaan we gewoonlijk de mensen die tot onze intieme kring behoren. Zij voldoen aan de verwachtingen en eisen die we aan ‘vriendschap´ stellen. Mensen die daar niet aan voldoen, noemen we bekenden of zelfs vijanden. En dan is er de grootste groep: de onbekenden, waar tegenover we neutraal staan. De onderliggende gevoelens voor deze groepen, zijn ook herkenbaar: gehechtheid, aversie en neutraal.

Uit deze drie selectieve gevoelens kan ‘Metta’ niet ontstaan. Metta namelijk, is door Boeddha uitgelegd als ‘vriendschap voor alle levende wezens’. Dit is de wens, dat ieder wezen vrij is van lijden (grenzeloos mededogen), vrij is van de oorzaken van lijden, gelukkig is (grenzeloze liefde) en in vrijheid van willekeur mag leven (gelijkmoedigheid).

Hier spreekt Boeddha over vriendschap, die vrij is van gehechtheid en afkeer.
Deze Metta kan alleen voortkomen uit de zuivere aard van de geest, de boeddhanatuur: het potentieel van de oneindige goedheid.
Metta is de samadhi van de Bodhisattva.

Onzekerheid en Angst, drijven ons ertoe in de schulp te kruipen of afstand te bewaren tot anderen. Metta meditatie helpt om innerlijke kracht te ontwikkelen voor vriendschap met jezelf. En Metta meditatie helpt om moed en vertrouwen te scheppen in het open stellen voor anderen.

Voor Metta beoefening hoef je geen boeddhist te zijn of boeddhist te worden.
De motivatie voor grenzeloze vriendschap komt tot leven in het alledaagse contact met anderen, dichtbij en veraf, bekend en onbekend, geliefd en gehaat.

In het Metta weekend, staan we stil bij deze filosofie. En we zullen vormen van Metta meditatie beoefenen, waarmee we onszelf en alle andere levende wezens kunnen bereiken.

Datum: 1, 2 en 3 juni 2018.

Vrijdagavond tm zondagmiddag.

Plaats: Boeddhistisch Instituut Maitreya, te Loenen.

Prijs: 175 €. Inclusief alle maaltijden, koffie, thee, overnachting in tweepersoonskamer met douche en toilet.

Aanmelden is reeds mogelijk.

 

 

 

Cursus ‘Leren mediteren’

door Leen van der Meij

Boeddhistisch monnik in de Tibetaanse traditie

Als vervolg op zijn lezing over ‘de kracht van mediteren’, geeft Leen van der Meij nu leiding aan een cursus ‘Leren Mediteren’

Het woord Mediteren betekent letterlijk: veranderen, omvormen. Het is dus een methode, waarmee we kunnen veranderen wat innerlijk onbevredigend, pijnlijk of moeizaam is. Mediteren lost onze problemen niet (altijd) op, maar helpt om in moeilijke tijden de innerlijke harmonie, rust en evenwicht te bewaren. Voordeel daarvan is, dat zich positievere houdingen en perspectieven aandienen.

Deze filosofie vormt de basis van de cursus. Er worden verschillende basis meditatie technieken beoefend, evenals visualisatie- en concentratietechnieken. Voor mediteren hoeft men geen boeddhist te zijn of te worden.

De cursus is wel gebaseerd op de eeuwenlange meditatie ervaring van het Tibetaans Boeddhisme.

Cursusdata:

Vrijdagmiddag 20 april 2018

Vrijdagmiddagen 4, 11, 18 en 25 mei

Elke keer van 13.30 – 15.30 uur

Locatie: Zen Schagen Kaagweg 2A, 1741LB Schagen

Bijdrage: € 125 Inclusief thee en reader

Aanmelden en Contact: windhorse37@gmail.com

Mobiel: 0648676183

 

Lezing

De kracht van mediteren

Op Vrijdag 16 maart 2018, verzorgt Leen van der Meij een lezing.
Leen is boeddhistisch monnik in de Tibetaanse Traditie.

Het woord Mediteren betekent letterlijk: veranderen, omvormen.
Het is dus een methode, waarmee we kunnen veranderen wat innerlijk onbevredigend, pijnlijk of moeizaam is. Mediteren lost onze problemen niet (altijd) op, maar helpt om in moeilijke tijden de innerlijke harmonie, rust en evenwicht te bewaren. Voordeel daarvan is, dat zich positievere houdingen en perspectieven aandienen. Er zijn vele vormen en technieken van mediteren. Daardoor kan ieder kiezen wat het beste past in de situatie en welke meditatie aangenaam is om te doen.
In zijn lezing, gaat Leen van der Meij in op waarom, wanneer en hoe mediteren helpend is. Ook legt hij uit welke meditaties en methoden er zijn, en hoe je mediteren kan leren. Er is tijd voor vraag en antwoord, en voor enkele meditatie oefeningen. Voor mediteren hoeft men geen boeddhist te zijn of te worden. De lezing is wel gebaseerd op de eeuwenlange meditatie ervaring van het Tibetaans boeddhisme.

Datum: Vrijdag 16 maart
Van: 19-21 uur
Locatie: Zen Schagen
Kaagweg 2A
Schagen
Bijdrage: € 10
Inclusief thee.
Voor vragen: windhorse37@gmail.com
Aanmelden is niet noodzakelijk.

Helderse Volksuniversiteit

Leren Mediteren met een Boeddhistische monnik

Mediteren is een methode om innerlijke rust, harmonie en stabiliteit te ontwikkelen. Daarmee is men in spanningsvolle of emotioneel beladen momenten in staat tot gelijkmoediger reageren op die situaties. De kwaliteit van het denken, spreken en handelen wordt evenwichtiger. Mediteren bevordert de openheid naar de achtergrond van anderen. Respect en empathie winnen aan kracht.

In de cursus wordt met een ervaren Boeddhistisch geschoolde monnik geoefend op grond van filosofie, instructie en gesprek. Na de cursus kunnen de deelnemers zelfstandig verschillende en eenvoudige meditatietechnieken toepassen. Zij hebben een idee over hun persoonlijke motivatie en hun voorkeur voor bepaalde meditatiemethodes.

Overzicht Cursus

Cursus Mediteren met een Boeddhistische monnik
Docent Leendert van der Meij Cursuscode
MM17003
Dag/tijd/frequentie dinsdagmiddag, 14.00-15.30 uur, 1 x per week. Aantal lessen 5 lessen van 1,5 uur
Startdatum dinsdag 10 oktober 2017 Locatie School 7, Weststraat 110
Lesgeld HVU  Prijs € 70,00
Boeken  Prijs n.v.t.
– Eventuele wijzigingen voorbehouden.

 

image

Thema:

Sutra lezen en Vipassana meditatie (vervolg)

Aansluitend beoefenen wij de Vipassanameditatie op de waarneming van gevoelens.

 Satipatthana-Sutta:

Rede over de waarneming door  achtzaamheid

“De directe weg is deze, oh monniken, tot zuivering van wezens, tot overwinnning van lijden en klagen,tot opheffen van pijn en droefheid. Tot het verkrijgen van de juiste methode voor realisatie van nirvana, namelijk: de grondslagen van achtzaamheid. Welke vier? De waarneming van het lichaam,  De waarneming van gevoel. De  waarneming van de geest. De  waarneming van de geestelijke objecten. ”

 Programma: Van 10.00 – 12.30. Algemene uitleg.  Dan lezen wij alleen het eerste deel: over het waarnemen van het lichaam. Aansluitend beoefenen we de meditatie op de gevoelens. Om 9.45 uur graag aanwezig zijn.  Aansluitend aan de studie, eten wij gemeenschappelijk en drinken thee van 12.30 – 14.00 uur. Middag tot 16 uur: Samatha- en vipasssana meditatie.

Aanmelding:  is gewenst, maar niet verplicht. Het geeft een idee over de groepsgrootte.

image

 Meditatie in Juli:

 Door meditatie kan men de geest veranderen en bevrijden van onrust en ontevredenheid. Zo een geconcentreerde  geest brengt niet alleen gelijkmoedigheid, maar ook heilzaam denken en handelen tegenover anderen.

Zaterdag  25 Juli 2017

Aanmelding is gewenst

image

Kalm verblijven in meditatie

Zondag 12. April en zondag 26 April 2017. Van 10.30  – 12.30 Uur

Samatha betekent: in geestelijke rust verblijven. Deze voert ons terug naar het wezenlijke in ons leven. Alleen in het Hier en Nu kunnen wij onze geestelijke processen herkennen. Het gewaar worden van elk ogenblik speelt daarin een beslissende rol. Dit erkennen geeft ons de geestelijke helderheid, die wij nodig hebben om ons van hinderlijke gevoelens en waardeordelen ze bevrijden.

De geest en emoties komen tot rust wanneer men zich innerlijk concentreert op een object, bijvoorbeeld de adem. Door concentratie leert men gedachten, gevoelens en lichaamservaringen los te laten. Wanneer onze geest te zeer verstrooid is en afgeleid, verkrijgt deze niet de kracht en intensiteit die wij nodig hebben, om onze denkpatronen en problemen te herkennen en te veranderen. Dit betekent dat wij niet in staat zijn de noodzakelijke wilskracht en continuïteit te ontwikkelen om onze dagelijkse problemen door te lichten en duurzaam te beheersen. Kunnen wij echter de stilte in ons mogelijk maken en erin verblijven, dat wil zeggen: storende factoren en afleidingen uitschakelen, kunnen wij tot rust komen en aan kracht winnen. Ervaren of beginner, boeddhist of niet, ieder is welkom. Wat telt is vreugde in -gezamenlijk – mediteren.

image

Thema: een vogel kan alleen met twee vleugels vliegen

Zondag 8. Februari 2017

De leer van Boeddha is in twee essenties samen te vatten: Wijsheid en Mededogen. Wijsheid wordt ook als ‘de leegte’ uitgelegd en wel: de afwezigheid van onafhankelijkheid. Hier wordt de analytische geesteswetenschap van de boeddhistische leer toegepast. Deze is voorwaarde om Vipassana meditatie te kunnen beoefenen. Mededogen betekent: de wens, dat alle levende wezens vrij van lijden zijn. In het Boeddhisme vindt men het onbevooroordeelde mededogen terug in de meditatiebeoefening. De reden daarvoor is, dat mededogen een gevoel is. De -innerlijke – Bodhisattva belichaamt dit verheven gevoel. Wijsheid zonder mededogen is hard en koel. Mededogen zonder wijsheid is verbonden met gehechtheid.

Ochtend 10-12.30 uur. Inleiding in de filosofie der wijsheid, de leegte. met de thema’s: – De keten van afhankelijk ontstaan. – De vijf kenmerken (Skandhas) der zelfloosheid, samengevat in de hartsutra.

Middag: 14 – 16.30 Uhr geleide meditatie op mededogen door: – De vier bodhisattva kwaliteiten: onvooringenomen liefde, mededogen, geluk en gelijkmoedigheid. – Bodhisattva Avalokiteshvara’s Mantra en visualisatie. Kosten: vrijwillig geven